jak w tytule-pytanie totalnego laika,czy mogę produkować ubrania czy cokolwiek(torby ekologiczne itd) z nadrukami(projekt własny-napisu)z 1)cytatami z filmów np"kobieta mnie bije"?""oczko mu się odlepiło-temu misiu" -chodzi o cytaty ze starych polskich fikmów-mniej i bardziej znane?
jeśli nie to czy zrobienie nadruku np"kobieta mnie bije..ale tylko czasami" (dodanie czegoś)albo "oczko mu się ODCZEPIŁO(a nie odlepiło)" załatwia sprawę-bo nie jest to już cytat??
a
NADRUKI NA UBRANIACH -cytaty
Re: NADRUKI NA UBRANIACH -cytaty
Postautor: Kasiek » 5 paź 2012, o 19:17
Wydaje mi się, że powinieneś mieć jakąś umowę z właścicielem praw autorskich (no chyba, że to cytaty filozofów antycznych ;p). Zamiana słowa na inne może nie załatwić sprawy, jeśli zechcą się o to sądzić. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Postautor: Karol33 » 23 paź 2012, o 15:08
Wątpię aby była wymagana jakakolwiek zgoda.
Gdyby dotyczyło to jakiś zastrzeżonych wzorów to tak, ale cytat z filmu.
Była sprawa Kazika, który podał internautę za cytat jego piosenki, ale ale to był większy fragment i w dodatku odbiło się to czkawką Kazikowi, bo go wszyscy wyśmiali.
Gdyby dotyczyło to jakiś zastrzeżonych wzorów to tak, ale cytat z filmu.
Była sprawa Kazika, który podał internautę za cytat jego piosenki, ale ale to był większy fragment i w dodatku odbiło się to czkawką Kazikowi, bo go wszyscy wyśmiali.
Postautor: Kasiek » 2 lis 2012, o 16:41
Nie no, ja wiem, że to głupie, ale czasem lepiej się zabezpieczyć
Swoją drogą ciekawe, czy np. Lucas by się procesował za wydrukowanie na koszulke "moc jest z tobą" etc.

Postautor: oleksy » 24 lut 2014, o 17:35
Podepnę się pod temat - też nie wiem jak to wygląda - trzeba miec pozwolenia, jeśli chcemy komerycjnie wykorzystać takie cytaty?
Postautor: jannczur » 17 lut 2016, o 11:53
Nie popadajmy w paranoje, gdyby tak było to nawet nie moglibyśmy powtarzać żadnego motta, złotej myśli ani cytować polskich wybitnych ludzi w pracach dyplomowych.. Wydaje mi się, że prawa autorskie są trochę na ciągane. Rozumiem "ukraść" komuś cały wiersz, piosenke itd, ale fragment czy zdanie to myślę że można.
Przejdź do
- Prawo administracyjne
- Prawo autorskie
- Prawo cywilne
- Prawo europejskie / Unia Europejska
- Prawo finansowe
- Prawo gospodarcze
- Prawo Internetowe
- Prawo karne
- Prawa konsumenta
- Prawo nieruchomości
- Prawo podatkowe